Kos, Grčija – vulkanski otok Nysiros

Med poležavanjem na plaži sem si vzel tudi en dan za sebe in se odpravil pogledat še delujoč vulkan na otoku Nysiros-u. Izlet ne priporočam družinam z otroki. Sploh ne z mlajšimi otroki. Predvsem, ker je zelo vroče in za mlajše otroke povsem nezanimiv. Otok Nysiros leži še južneje od Kos-a.

Plovba z ladjo iz Kardamene traja eno uro in pristali smo v pristanišču mesta Mandrake. To je največje mesto na otoku. Cel otok ima malo čez 900 prebivalcev in nima tekoče vode.


Mandrake
Mesto Mandrake


Naša ladja
Naša ladja


Tipicne hise
Tipične hise v ozkih ulicah


Modra bela
Modra bela kombinacija


Samostan
Samostan


lava
Obalne skale so bile iz lave

Najprej smo imeli eno uro in pol časa za ogled mesta Mandrake. Na vrhu visokega hriba je velik samostan vendar nisem našel poti do njega. Drugače, pa je to mesto ozkih ulic v katerih prevladujejo tipične grške hiše v belo modri barvi. Ob morju je kar nekaj gostiln. Ker je bil čas kosila sva se z kolegom ustavila v gostilni Irene’s. Tipična družinska gostilna. Naročila sva vsak svoj gyros in pivo. Super kosilo. Okrepčana in ohlajena (senca ob morju in mrzlo pivo) sva se usedla na avtobus in pot na vrh otoka se je začela. Najprej smo si ogledali najvišjo ležečo vasico, ki je res na najvišjem hribu. Iz nje je bil lep razgled na krater vulkana in na mesto Mandrake.


Gyros
Gyros in mrzlo pivo 🙂


Cerkvica
Cerkvica na hribu. Cerkvice imajo povsod.


Pogled
Pogled proti morju


Tipicno
Tipične hiše


cerkev
V cerkvi

V najhujši vročini smo prispeli do kraterja. Takoj, ko smo se po peš poti začeli spuščati v krater sem zavohal smrad po žveplu. Ta se je samo še stopnjeval do središča. Fuj! Bilo je res vroče. V sredini kjer so večje luknje naj bi bilo okrog 100 stopinj! Ogledal sem si manjše luknje skozi katere je še uhajal plin. Okoli njih je bilo vse rumeno. To so bili kristalčki žvepla. Vodič nas je opozoril, da je skorja po kateri hodimo debela 3m in naj ne hodimo na sredino kjer so večje luknje. Jaz sem ubogal večina, pa ne. No nihče ni umru. Zadnjič je vulkan izbruhnil leta 1873.


Pogled
Pogled na krater iz vasice na vrhu


Pogled
Šeen pogled


Krater
Krater


V krateju
V kraterju


Znotraj
Okolica kraterja


Žveplo
Luknje iz katerih uhaja žveplo


Kristali
Kristali žvepla

Ko smo se v senci, kjer je možno kupiti spominke in pijačo ohladili smo se spustili nazaj do pristanišča. Nato pa z ladjo nazaj do Kardamene in v hotel. Prijeten izlet. Vendar se ga ne splača udeležiti preko Agencije Intelekte. Oni računaja za ta izlet 45 eur medtem, ko v lokalni turistični agenciji 25 EUR. Voznik avtobusa je res dober in zabaven vodič, ki nam je povedal vse kar nas je zanimalo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.