Makro fotografija

Živjo!

Danes smo bili z družino na obisku pri dveh kolegih v Bohinju točneje v vasi Stara Fužina. Boštjan ima tudi ogromno fotografske opreme, ki jo je nabral z leti in je tudi strasten fotograf. Glede na okolico kjer živi ima tudi ogromno motivov za slikanje.

Pri njemu sem preiskusil konverter super macro RAYNOX DCR 250 . Preiskusil sem ga skupaj z objektivom Sigma 70-300 F/4,0-5,6 APO DG Makro. Najprej sem poiskusil z avtomatskim ostrenjem ampak sem imel nekaj težav zato sem preklopil na ročno ostrenje. Prva slika:


Klikni za povecavo
Prva slikaKlikni za povecavo
Druga slika


To so bile testne slike statičnih stvari, ki mi niso nikamor pobegnile, ko sem jih hotel slikati. Potem sem poiskal žive tarče – čebele. Tu je bilo več problemov. Izkazalo se je, da čebela ne more biti več kot eno sekundo pri miru 🙂 Zato slika ni ok ampak samo za okus kako naj bi konverter približal.


Klikni za povecavo
Tretja slika


Slike niso nič obdelane. Potem sem zadevo sprobal še z makro bliskavico – ring flash-om. Ta ti osvetli objekte direktno na koncu objektiva in je močno priporočljiva za makro slikanje kjer je malo svetlobe.


Klikni za povecavo
Slika z ring flash-om


Potem sem sprobal še makro obročke znamke Kenko. V kompletu so 3 obročki (12,20,36 mm), ki jih vstaviš na body pred objektiv. Objektiv sem uporabil isti.


Klikni za povecavo
Slika z obročki

Slika je bila mal obdelana v PS, ker je bilo že zelo malo svetlobe (začelo je deževati). Sliko sem posvetliv in popravil levels-e. Na tej sliki se že vidi, da sem imel že malo prakse glede na prejšnje poiskuse.

Zaradi dežja mi ni uspelo preiskusiti kombinacijo obeh naenkrat. Glede razlike v kvaliteti slike ne bi rekel, da je med obročki in koverterjem kaj razlike. je pa razlika v ceni. Pri nas dobimo konverter Raynox za okrog 45 eur, medtem, ko so obročki Kenko 179 eur. Če pogledam cene na nemškem ebay-u vidim, da pridejo kenko obročki s poštnino vred 145 eur. Raynox konverter, pa 35 eur vendar nihče ne pošilja v Slovenijo.

Sem pa gledal tudi Raynox verzijo MSN 202, ki pa ima faktor povečave še večji 4.6 x (dcr 250 ima 2.5x). Njegova cena je pri nas 64 eur na nemškem ebay-u pa s poštnino vred 53 eur . Mogoče se bi splačalo razmisliti rajši o tem konverterju. Mogoče ga kdaj dobim tudi na test. V kratkem se bom najbrž odločil za nakup kaj bom kupil bom, pa še videl ampak zaenkrat se nagibam k Raynox MSN-202, ki je preko ebay-a najbol smotern nakup. Bom sporočil in naredil test.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.