Panasonic FX-150(180)

Že lansko leto ( se dobro sliši) sem pisal o tem, da sem kupil za ženo kopaktni fotoaparat. Takrat sem pregledal ogromno kompaktov in njihovih testov in ocen. Iskal sem majhen kompakt z širokim kotom s katerim lahko slika vsak otrok (avtomatika iA – ne potrebuješ nobenga znanja samo pritisneš in slikaš) ampak, da ga lahko tudi jaz kdaj vzamem recimo na kolo ali smučanje, ker omogoča tudi ročne nastavitve. Glede na teste, ki sem jih bral na internetu (ni jih bilo veliko, ker je takrat prišel šele na prodajne police) naj bi imel tudi zadovoljivo kakovost slike (šum) v slabših pogojih, torej pri večjih ISO vrednostih.

V sloveniji tega fotoaparata ni in ga ne bo mogoče kupiti. Uvoznik je že decembra povedal, da ga enostavno ne bodo uvažali. Zakaj, nevem. Čudno. No obstajata dve oznaki za isti aparat – FX150 in FX180. Odvisno v kateri državi ga kupiš. Sam sem ga kupil v Hong Kongu in ima oznako FX180. V evropi pa ima mislim, da oznako FX150.


Spredaj
Mere (Š x V x G): 96,7 x 54,0 x 24,8 mm


Priključki
Vhod DC, Izhod AV (NTSC/PAL), izhod HD AV (komponentni), hitri USB 2.0


Zaslon
2,7-palčni prikazovalnik TFT LCD (230.000 točk). Vidni kot: pribl. 100 %


Zgoraj
Samo glavni gumbi poleg gumba E.ZOOM


Spodaj
Baterija: Litij-ionska baterija (3,7 V, 1150 mAh). Kartica: pomnilniška kartica SD, pomnilniška kartica SDHC, MultiMediaCard (le za fotografije)

Celotno specifikacijo si lahko preberete tukaj.

Ob prvem rokovanju sem bil presenečen, ker je občutek z njim super. Narejen je dobro in gumbi so odzivni in trdni. Zaslon je dovolj velik za pregledovanje slik na terenu. Tudi sam izgled je eleganten.


v roki
Aparat je res priročno majhen in ga lahko spravimo v vsak žep

Ker sem že imel panasonikov kompakt sem bil takoj navajen menujev. Vendar jih tudi nepoznavalec lahko takoj osvoji. So lepo sestavljeni in razumljivi. Pohvalno.

Aparat ima 4 načine fotografiranja in način snemanja filmov.

Način iA
To je način popolne avtomatike. Tu lahko nastavljamo samo število pikslov in pa razmerje slike za vse ostalo poskrbi aparat. Sam zazna obraze in tudi sam preklopi v pravi scenski način. No, kot se nemu zdi. Način ni vedno pravi ampak v recimo 80% ga zadane. Tudi prepoznavanje obrazov ni 100% vendar zadovoljivo. Ta način uporablja tako moj 4 letni sin, moja žena in tudi sam sem ga na smučanju, ko se ti ne da nastavljati nastavitev ampak hitro samo nameriš in slikaš.

Način P
V tem načinu imamo malo več kontrole. Še vedno je avtomatika vendar lahko spreminjamo ISO občutljivost, belino, način merjenja svetlobe in število pikslov. Lahko izberemo tudi takoimenovani inteligentni ISO način, kjer aparat sam določi ISO pri tem pa mu ti v naprej v meniju poveš kateri naj bo najvišji uporabljeni ISO. Zanimivo in uporabno. Lahko si nastavimo tudi histogram in pa tudi (poleg JPG) RAW format slike.

Način M

To je ročni način v katerem lahko sami nastavimo zaslonko in čas in pa tudi vse ostale možne nastavitve.

Način SCN
Scenski način vsebuje 25 scen. Skoraj za vsak dogodek je tu že narejena scena. Od slikanja otrok (za 2 otroka lahko vnesemo rojstni datum in ime. Potem lahko na sliki vklopimo, da se vedno prikaže trentna starost otroka) pa do slikanaj hrane, zaporednega slikanja (burst), sneg, živali, zabave,…

Način snemanje filmov

Filme lahko snemamo v petih različnih ločljivostih:

Razmerje 4:3: 640 x 480 točk; 30 slik/s, 320 x 240 točk; 30 ali 10 slik/s
Razmerje 16:9: 848 x 480 točk; 30 slik/s
HD,(razmerje 16:9: 1280 x 720 točk; 24 slik/s

Filmi se snemajo v quick time formatu. Zato sem jih moral kasneje konvertirati v recimo xvid format z avi končnico. Nisem ravno navdušen nad quick time programom in formatom. Pri konvertiranju filma v HD kvaliteti sem imel problem, ker mi ga konverter ni hotel pravilno konvertirati. Bil je samo zvok. Ampak to najbrž zaradi samega formata HD. V predvajalniku quick time je deloval super. Manjša slabost je ta, da ne moremo zoomati med snemanjem.

Med slabosti bi rekel, se mi zdi flash premalo učinkovit. Prešibak. Poleg tega tudi odpravljanje rdečih oči ne naredi ravno dobrega dela. Ampak to je po mpje problem pri vseh kompaktih. Menda zato, ker flash ni nameščen dovolj visoko nad objektivom.

Je pa uporaben gumb na zgornjem delu aparata – E.ZOOM. Ko ga pritisnemo enkrat nam aparat uporabi max. zoom (tele) in ko ga pritisnemo drugič nam uporabi minimalni zook (široki kot). Uporabno.

Pa poglejmo še standarni problem. Šum. Panasonic je pravi mojster za proizvajanje šuma pri slikah narejenih z višjim ISO (nad 200). Aparat jemljem tako kot je. Kot kompak, ki služi za slike 10×15, ki bodo namenjene družinski fotografiji in slikam za na blog. Zato ne pričakujem, da bodo slike z ISO 1600 skoraj brez šuma. Slike so pri ISO 800 še uporabne za zgoraj nevedene namene.


iso100
ISO 100, f/2,8 , 1/125s, 28mm


iso200
ISO 200, f/2,8 , 1/380s, 28mm


iso640
ISO 640, f/5,6 , 1/60s, 121mm


iso800
ISO 800, f/2,8 , 1/1300s, 28mm


makro
ISO 200, f/2,8 , 1/500s, 28mm

Na koncu bom zaključil, da sem dobil, kar sem iskal. In to je super fotoaparat za mojo ženo in tudi žepni aparat za kolesarske ture in poročanje iz krajših izletov na blogu. Vsekakor priporočam….

Kdor bi rabil še priročnik oz.knjižico z navodili v pdf obliki si jo lahko shrani tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.