Špedicija in carina ter moj novi Panasonic DMC-FX150 – drugič

No in še vedno ga nimam. Kot sem predvidel so v podjetju Speed IN d.o.o. res nesposobni. Že v sredo 31.12. naj bi dobil po navadni pošti račun. In ko bi bil ta plačan bi mi poslali paket. No danes sem ugotovil, da ta račun sploh nikoli ni bil poslan. Še danes ni prišel po pošti in mislim, da če bi samo čakal sploh mogoče ne bi. Vem pa zakaj. Ker zaračunajo skladiščne stroške pri uvozu. Torej dalj časa je pri njih več zaračunajo.

Danes sem dopoldne poklical k njim in prijazni gospod mi je zagotovil, da bo takoj sporočil v računovodstu naj mi pošljejo račun po emailu. In res po 1 uri sem ga dobil. In ker je v tej zgodbi vse narobe je tudi to. Pričakoval sem znesek okrog 50 EUR – 20% DDV. No račun je bil za 86,66 EUR. Na računu so poleg DDV-ja še 3 postavke:


Racun

Kaj vse bodo zaračunali si nisem mislil. Ampak so.No, da ne bom dobil še danes paketa mi je bilo takoj jasno. Kljub prijaznosti študenta, ki je tam na help desku. Dobil ga bom jutri. Najbrž!

No po vsem tem pa mi še vedno ni sploh jasno kaj je namen špedicije poleg carine?

Definicija špedicije (vir : http://s.abecednik.com/spedicija.html) :

špedícija tudi spedícija -e ž (í) delovna organizacija, ki v domačem in mednarodnem prometu opravlja posle v zvezi z odpravo, odpravljanjem blaga, tovora: predstavniki špedicije / mednarodna špedicija // dejavnost te delovne organizacije: špedicija blaga; podjetje za špedicijo

Več si lahko preberete v diplomski nalogi Urdih Mateje (to sem našel slučajno preko googla). Tukaj je zelo natačno opredeljen pojem špedicija in kaj o tem pravi slovenski zakon.

Torej moj zaključek je, da se nobene stvari ne splača kupiti v tujini preko spleta, ker ti slovenska država pobere preveč denarja. Bolje je, da ko gremo na dopust v tujino, da kupimo zadevo tam in jo pač “prešvercamo”. To je vedel že Martin Krpan….

One thought on “Špedicija in carina ter moj novi Panasonic DMC-FX150 – drugič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.