Špedicija in carina ter moj novi Panasonic DMC-FX150

Za novo leto sem hotel ženo presenetiti z novim fotoaparatom Panasonic DMC FX150. Dolgo sem iskal fotoaparat, ki bi bil v stilu nameri in slikaj (vse avtomatika) vendar, da vseeno dovoljuje tudi ročne kontrole (zaslonka, čas). Pogoj je bil tudi, da v slabših svetlobnih pogojih ni preveč šuma že pri ISO 100 ali 200. Seveda je moral biti žepni model.


Panasonic DMC-fx150

Ker tega modela pri nas ne moreš kupiti (po besedah uvoznika ga tudi ne bo) sem se odločil, da ga poiščem prek ebay-a ali katere druge tuje spletne trgovine. No končno sem ga našel prek ebay-a za 242 EUR + poštnina 24 EUR. Ker so imeli pri tej spletni trgovini neko akcijo naj bi zraven kot darilo dobil še 4GB SD kartico, torbico, mini tripod, dodatno baterijo, zaščito za diplay, čistilne krpice in čitalec sd kartic. Super.

Podjetje, ki prodaja izdelke prek ebaya je T-dimension9 iz Hong konga. Moram jih pohvalit, kajti zelo dobro imajo urejno komunikacijo med njimi in kupcem. Ko je bil paket oddan na pošto sem dobil sledilno številko paketa, ki sem ga lahko sledil preko spletnega servisa podjetja Fedex. Super.

Potem pa se je začelo. Paket je prišel v Slovenijo na letališče Jožeta Pučnika. Super sem si mislil. Kmalu bo pri meni. No to je bilo 23.12. Isti dan sem dobil popoldne e-pošto od podjetja Speed In d.o.o. – Licensee of FedEx Express Corporation. Priložen sem imel obrazec za uvozno dispozicijo, ki naj bi jo izpolnil in poslal po faxu ali e-mailu. Takoj naslednji dan zjutraj sem zadevo poslal po faxu. Neka gospa iz tega podjetja me je malo kasneje poklicala in potrdila prejem in šeenkrat sem moral povedati, kaj je v paketu. Vprašal sem jo kdaj ga lahko pričakujem in rekla je naslednji teden. Sem rekel ok saj je zvčer božič potem, pa še praznik bom počakal. No in pride ponedeljek. Nič. Torek, nič. Sreda, nič. Pokličem na Speed IN d.o.o. in povprašam kaj je z mojim paketom. Gospa na drugi strani preveri številko mojega paketa in mi pove, da čakajo, da bom plačal davek. Aha. In vprašam kje je kakšen račun? In reče, da bi ga že moral dobiti, ker je bil poslan prejšnji dan dopoldne. Super. Povem ji, da nimam ne računa in ne darila za svojo ženo in da so res super špedicija. Začela se je izgovarjati na carino, da so oni imeli do torka, 30.12. paket pri sebi. Vprašam jo kaj naj sedaj nardim, ker bom brez darila? Paket dobite drug teden, ko plačate račun. Bil sem že zelo jezen. Vendar sem se zadržal in jo prosil, če mi lahko pošlje račun po e-pošti, da ga lahko takoj plačam. Zopet sem zahteval preveč. V računovodstvu ni bilo nikogar več (31.12 ob 12:15). Rekla je , da bo poiskusila sama narediti račun in mi ga poslati. Seveda ga nisem dobil.

Torej bom mogoče celo v ponedeljek dobil račun. Sam osebno sem prepričan, da ga bodo v ponedljek šele poslali po pošti. Torej ga bom dobil v torek, ga plačal in oni bodo v sredo poslali paket k meni. Dobil pa ga bom upam v četrtek. Enkratno. Saj razumem, da so bili prazniki ampak ljudje pač delajo v podjetju, ki je v teh praznikih najbolj na udaru. Torej naj zdeve speljejo ne, pa da enostavno pakete med katerimi je najbrž kar nekaj nvoletnih daril enostavno pustijo v skladišču. Če bi mi že prvič rekli, da pač ne delajo v času od 29-31.12 bi pač rekel ok amapak da me takole nategnejo to, pa ne morem požreti. Bom poslal pritožbo na fedex slovenija oz. na fedex evropa….. Po vsem tem pa moram plačati še 20% davka. Podn!

Testi fotoaparata sledi nekoč v prihodnosti, ko ga dobim…..

6 thoughts on “Špedicija in carina ter moj novi Panasonic DMC-FX150

  1. @janez: ne vidim razloga zakaj ne bi kupoval v tujini, če tega modela ne prodajajo pri nas in je tam cenejši. Ves problem v zgodbi je neorganiziranost špedicije. Drugače tega ne bi pisal. Sicer je pa zaključek tak , da sem dobil povrnjene vse stroške, ki so mi jih zaračunali razen DDV-ja. Vsaj tu jih lahko pohvalim, da so bili korektni….Predvidevam, da nisi ravno ljubitelj spletnih nakupov v tujini….Vsak po svoje….

  2. Jaz imam še slabše izkušnje. Na E Bayu sem naročil sem dva enaka artikla z brezplačno dostavo. Prvi je prišel preko DHL, drugi pa čez 5 dni preko Fedexa s tem da sem moral dva dni dvakrat poslati iste dokumente tudi nakazilo plačila. Fedex je dodatno zaračunal stroške sprejema pošiljke, rokovanja, garancijo in še ne vem kaj. Tako je pri 300€ osnovne cene bila pošiljka za 45% dražja s tem da jo je odposlal dan potem ko je dobil nakazilo in si kljub temu zaračunal bančno garancijo! Na dopise ne odgovarjajo, direktor je nedosegljiv in nima e maila oziroma ga nočejo povedati. Po moje so pismeni le za zaračunavanje.

  3. Tudi sam imam zelo slabe izkušnje s Fedex – Speed In. V primerjavi s pošiljkami, ki pridejo preko DHL ali UPS-ovega SLO zastopnika so bistveno počasnejši (paket je hitro v SLO, a se vse zatakne ko pride v Speed-ove roke). Zaračunajo celo vrsto “storitev”, na reklamacije se pa gladko požvižgajo.

    Dražji, Počasnejši, neodzivni in povrh še nesramen in nesposoben kader, ki ne zna niti pravilno računa izstaviti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.