Dual boot – Vista in XP

No vmes med prizkušanjem prehoda na Linux sem doma začel razmišljati kaj storiti ker mi igre in starejši programčki tečejo počasneje oz. ne delajo na windows Visti. Imam že malo bolj staro konfiguracijo – AMD Sempron 2800, Gforece 7600 in 2G RAM-a. Sin hoče raznoraznorazne igrice in take , ki so v slovenščini. Večina takih je napisanih za windows 95 ali mogoče 98. Ena možnost je bila, da odstranim visto in namestim xp-je druga pa , da ne igra igric 🙂
No, ko sem bil na obisku pri prijatelju me je spomnil na še tretjo možnost: dual boot. To pomeni, da obdržim inštalacijo viste in na eno particijo namestim še Xp-je. Na začetku ob zagonu računalnika, pa dobim možnost izbire kaj hočem zagnati.

Zagnal sem PC in vstavil bootable cd z windows XP. Takoj sem mu povedal, da imam SATA diske in da mu bom posredoval gonilnike (F6). Ko sem mu jih vstavil preko diskete (to je edina možnost) mi je javil napako, ki sem jo videl prvič. Pomislil sem, da je najbrž kaj narobe s namestitvenim cd-jem in zapekel novega. Isto. Nato sem ugotovil, da mi ne dela disketa. Kaj sedaj? Bila je edina disketa, ki sem jo še imel (kdo to sploh še hrani?). Zato sem uporabil strica googla in poiskal, če obstaja kakšna možnost, da windows-om posredujem gonilnike preko cd ali usb. In sem našel. Inštaliral sem zastonjski program Nlite.

Programu poveš kje je namestitveni cd z windows xp in kje so gonilniki za SATA kontroler. Potem ti program naredi novo ISO datoteko in jo zapečeš. Ko sem sedaj inštaliral xp-je so že sami našli gonilnike in sem lahko na eno particijo poinštaliral windows xp.

Ko je bilo to končano sem moral popraviti MBR (master boot records) , da sem lahko prišel v visto. To sem storil, tako, da sem vstavil cd od viste in zagnal računalnik. Zagnala se je namestitev od viste in mi dala možnost popravila (repair installation). Tu sem izbral opcijo naj popravi zagonske težave. In po nekaj sekundah je našel mojo inštalacijo in popravil zagon. Ko sem sedaj zagnal PC sem prišel v visto.

Zopet sem inštaliral zastonjski program Easy BCD, ki ti naredi meni za zagon več sistemov. Sam je v meni dodal opcijo windows vista jaz pa sem dodal še opcijo windows xp. Ko sem ponovno zagnal računalnik sem imel na voljo, da izberem enega izmed operacijskih sistemov: vista ali xp….Končano.

4 thoughts on “Dual boot – Vista in XP

  1. Ko je prišla vista ven sem jo inštaliral vendar po enem mesecu sem zamenjal nazaj win xp. Ko pa so izdali SP1 sem jo zopet inštaliral. Seveda sem jo prej preizkušal preko vmware….Vendar pri malo slabših procesorjih se pozna, da pade moč operacijskega sistema….

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.