Oštevilčenje različnih odsekov v MS Word

Živjo!

Najbrž se je že vsak srečal s problemom kako oštevilčiti strani v kakšnem večjem dokumentu v MS word. Še večji problem pa je, da več različnih odsekov oševilčiš različno. Vendar se tudi za to najde rešitev. Sam sem jo kar nekaj časa iskal in končno našel na internetu.

Za rešitev zadanega problema bo potrebno poseči po sekcijah. Sekcije so v Word-u zelo uporabne, v našem konkretnem primeru, pa je pomembno predvsem to, da ima lahko (pazite lahko, ni pa nujno!) vsaka sekcija lastno številčenje.

Celoten dokument (nalogo) je potrebno razdeliti na dve sekciji. V prvi sekciji je potrebno reči naj Word številk ne prikazuje, v drugi pa jih mora začeti številčiti od 1 in prikazovati.

Narediti je torej potrebno sledeče:

1. Postavite se na konec četrte strani in izberite menu Vstavljanje/Prelom. Odpre se novo okno, kje obvezno izberite (četrto) opcijo ‘Vrste prelomov odsekov’ – Naslednja stran. Word vstavi novo stran.

2. Da boste bolje videli kaj delava, preklopite v navaden pogled. Pogled/Navaden. Kot vidite, je sedaj med 4. in 5. stranjo vidna črta na kateri piše Prelom odseka (naslednja stran). Dokument sva torej razdelila na dva odseka. (PS: Če imate sedaj eno stran prazno potem se ob že omenjeni črti nahaja še črta kjer piše Prelom strani. V tem primeru odstranite ta odvečni prelom, prelom odseka pa mora ostati!).

3. Postavite se na peto stran in izberite Vstavljanje/Številke strani. Odpre se novo okno, kjer obkljukajte opcijo Pokaži številko prve strani, ter pritisnite gumb Oblika…. Spet se odpre novo okno, kjer lahko določite obliko številk, predvsem pa je pomembno, da spodaj izberete Oštevilčenje strani začni z in tam vpišete 1. Sedaj je številčenje od pete strani neprej z enico.

4. No skoraj nama je že uspelo, toda sedaj so oštevilčene tako prve štiri, kot tudi naslednje strani. Potrebno je torej izbrisati še številčenje prvih štirih strani.

5. Postavite se na peto stran in izberite Pogled/Glava noga. Postavite se v nogo, kjer je tudi številka strani (1). Na vrhu obrobe glave piše – Enak kot prejšnji, kar pomeni da je noga na peti strani oblikovana enako kot noga na četrti. To pa seveda ni dobro, saj na četrti nočeva številčenja. Ko ste izbrali pogled glave/noge se je odprla tudi nova orodjarna in sedaj na njej poišćite gumb, ki je vdrt in če se zapeljete nanj piše Poveži s prejšnjim. Kliknite ga in s tem boste prekinili povezavo med obema odsekoma. Sedaj nad nogo ne piše več ‘Enak kot prejšnji’!

6. Pojdite na četrto stran in iz noge izbrišite številko strani.

Zadeva deluje preizkušeno na dveh različnih diplomskih nalogah. Hvala autorju, ki pa nevem kdo je 🙂 Si nisem shranil originalnega naslova na internetu.

16 thoughts on “Oštevilčenje različnih odsekov v MS Word

  1. Jaz bi pa prosla, da mi nekdo pove kako slike ki so v word-u dodam na kazalo,.. napisala sem Slika in št…toda ne vem kako se doda v kazalo,..prav tako me zanima za razpredelnice,… pač nisem neki ful ved o wordu…rabim pa čimprej ker delam diplomsko nalogo. lep pozdrav in hvala

  2. A da bi sliko kot sliko dodala v kazalo ali tekst pod sliko? Za tekst ni problema se pač označi z nekim slogom, ki ga potem dodaš tudi v kazalo (podobno kot naslove) . Prav sliko pa še nisem videl, da bi se dalo. Pri razpredelnicah enako….

  3. Jaz mam pa težave s tem prelomom. Ko kliknem na prelom strani se mi ne odpre nobeno okno. Niti če z desnim miškinim gumom kliknem gor ni nobene možnosti da bi se odprlo kakšno okno. Če pa klilnem samo na prelom strani pa se ne zgodi nič. Kakšen nasvet?

    nataska82 Kazalo slik vstaviš tako da greš pod jeziček sklici in nato imaš jeziček napisi. Potem pa daš tam vstavi napis in že imaš možnost slika1 in moraš potem s tem oštevičit vse slike. Ko si vse označla samo klikneš na vstavi kazalo slik.
    Ko pa želiš še preglednice tako označit, pa enako postopaš s tem da dodaš novo oznako (torej preglednica) v okencu vstavi napis.

  4. No ja potem je ves štos problema ker so prelomi odseka in prelomi strani uporabljena večkrat torej vsaj dvakrat in to dela probleme pri številčenju in glavi ???

  5. Ne pa ni to to !!! Dva odseka definirana drugi ni zvezen z prvim ! Glava in noga na drugem odseku prve strani prav tako številčenje ne gre na drugo stran v enakem odseku ??? Kaj je to glupi MS naprogramiral ??? Še lastni tutsi objavljeni na MS straneh ne funkcionirajo !!! Excel pa dela ne, zato ker ne morejo glumiti, ker je osnova matematika, pa je ni mogoče negirati ali kakor koli drugače interpretirati !!! V Wordu pa lahko glumijo !!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.