Postbox – novi e-poštni odjemalec od Mozille

Danes si ne morem več predstavljati življenja brez e-pošte. Za branje, pošiljanje te pošte, pa potrebujemo odjemalca, ki ga namestimo na svoj računalnik. Obstaja kar nekaj teh odjemalcev. Sam sem jih preizkusil že kar nekaj. Nekaj časa sem bil zadovoljen z Microsoft Outlookom vendar sem pozneje spoznal, da mi bolj leži Mozillin Thunderbird. Tega sem uporabljal do danes. Danes, pa sem naletel na novico, da so bivši programerji Mozilla foundation dali v uporabo (beta verzija) novega odjemalca – Postbox.


Mozilla

Sam izgled je drugačen od Thunderbirda. Nekako bolj všečen in gre v korak s novimi trendi. Ob prvem zagonu me je vprašal, če bi uvozil nastavitve, address book, računi in ostale stvari iz Thunderbirda. Seveda. Ko je končal sem imal čisto vse nastavitve nastavljene tako kot v Thunderbirdu. Super.


Mozilla

Najprej me je zmotilo zakaj imam pri določenih emailih možnost , da se mi pod njim odprejo še neki drugi maili s istim naslovom. In kmalu sem ugotovil, da ima Postbox možnost grupiranja mailov. Torej, če smo na en mail poslali več replay-ov in če smo dobili več mailov zopet nazaj nam glavni mail prikaže v inboxu in zraven prikaže trikotniček. S klikom na ta trikotniček sem nam pod glavnim mailom odprejo vsi pripadajoči maili. Koristna zadeva samo navadit se jo je treba. To opcijo vklapljanmo/izklaplajamo pod View/Show cnoverstions. Slabost je ta, da je potrebno za vse mape posebej vklopiti/sklopiti to opcijo. Če imamo sklopljeno še vedno lahko z enim samim klikom dobimo vse maile. V glavi mail imamo na desni strani gumb Gather. S klikom na njega se nam v ločenem zavihku (da Postbox deluje z zavihki) prikaže celoten pogovor z vsemi maili. Super.

Naslednja super stvar, ki sem jo opazil je avtomatsko iskanje in prikaz vseh priponk, slik, kontaktov in spletnih povezav. Postavimo se v inbox in kliknemo na iskanje slik. Takoj dobimo prikazene tumbnaile vseh slik, ki so bile v kakšnem emailu. Enako za priponke, kontakte in url naslove. Na desni strani poleg besedila maila imamo tudi vrstico (pane) v katerem so prikazane posamezne priponke in pa tudi url naslovi in slike za posamezno sporočil. Če ima nekdo v svojem podpisu naslov in je ta podprt v google maps lahko kliknemo nanj in že se nam prikaže naslov v google maps. Super.

Postbox podpira tudi spremembo statusa na Facebook-u. Vendar mi to še ni uspelo….


Postbox

Zaenkrat je program še v verziji beta – verzija 1.0b7 (2009020812). Vendar, kot kaže bomo dobili res svež in uporaben odjemalec e-pošte. Vsekakor mi je všeč že zato ker ni od Microsofta 🙂 Omogoča avtomatske posodobitve novih verzij.

Ima pa zaenkrat eno napako. Ne podpira dodatkov oz. add-ons. Predvsem pogrešam dodatek za google calendar, ki sem ga v navezi z Lightning-om pridno uporabljal v Thunderbirdu. Vendar sem zadevo rešil z samostojnim programčkom Sunbird, ki je prav tako od Mozille.

Seveda je potrebno poudariti, da so vsi zgoraj omenjeni programi zastonj in na voljo za dolvleko iz Mozilline strani.

2 thoughts on “Postbox – novi e-poštni odjemalec od Mozille

  1. Bedno je zdj, ker je potrebno plačat, če hočeš uporabljat njihovo uradno verzijo. drgač mi je pa ušeč.

    ampak hočeš nočeš, bo treba it očitno nazaj na thunderbird, zaradi licence namreč.

    1. No jaz sem že šel nazaj na thunderbirda in verzija 3 beta 4 mi je zelo všeč. Priporočam…Problem je samo dodatek za lightning, ki še ni podprt…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.