Prehod na Linux (Ubuntu) za navadne smrtnike – mission impossible?

Pred dnevi sem se odločil, da bom za službene potrebe in seveda zaradi moje radovednosti poskusil inštalirati Ubuntu. Ker trenutno nisem imel na voljo nobenega primernega PC-ja sem se odločil za namestitev pod Vmware-om.

Najprej sem se odločil namestiti in preskusiti zadnjo (beta) verzijo Linux distribucije Ubuntu 8.10. Po uspešni inštalaciji sem začel z uporabo. Najprej je bilo vse ok, potem po nekaj manjših popravkih sem zagnal sistem in se mi ni več uspel zagnati 🙂 Vredu. Pač beta verzija. Inštaliral sem zadnjo stabilno verzijo 8.04. Uspel sem začeti uporabljati Mozilla Thunderbird vendar brez koledarja Lightning. Ker uporabljam Google calendar moram poinštalirati tudi plug-in. Ta je takoj začel javljati, da mu manjka še ena komponenta. Zato sem Thunderbird začel uporabljati brez koledarja.

Nato sem odinštaliral Open office, ki je bil že prednaložen in poiskusil inštalirati zadnjo verzijo 3.0. Zopet problem! Manjkalo je kar nekaj dodatnih paketov, ko so potrebni za inštalacijo in delovanje Open office 3. Uporabim google in jih namestim. Sedaj sem poinštaliral OO3 vendar mi ni inštalacija namestila nobenih bljižnic nikamor. Zopet google in tudi to mi je uspelo. Počasi sem spoznaval kako drugačen je Linux. Predvsem, pa težji za pripravo PC-ja za končno uporabo.

Nato ugotovim, da ne deluje omrežje. Super. Pri nastavitvah v Vmware sem izbral bridged networking. To pomeni , da ima OS svoj fizičen IP v omrežju. Če sem nastavil, na NAT (to pomeni da je ta OS uporabljal IP od host sistema – v mojem primeru Windows Vista) je delovalo. Zopet po nekaj urah ugotovim, da je problem, ker imam na Visti inštaliran VPN Hamachi. Ubuntu oz. Vmware je hotel delovati v omrežju od tega VPN-a. Onemogočim Hamachi network adapter in poiskusim. Tokrat deluje. Tudi ko ga omogočim nazaj. Končno.

Nato se se lotil povezovanja linux-a z windows share-om. Zopet nauspešno. Preiskal sem google in popravljal configuracijske datoteke. Nič. Nato ugotovim, da nimam inštaliranega paketa samba, ki je vmesnik za povezavo na windows okolje. Jo inštaliram vendar zadeva še vedno ne deluje. No danes sem ugotovil, da j ezopet problem Vmware in bridget networking , ker sem se lahko povezal na domenski strežnik in ostale PC-je samo na mojo Visto ne.

Ker sem na vsak način hotel uporabljati tudi lightning v thunderbirdu sem hotel posodobit na zadnjo neuradno verzijo – nightly build. Kako jo inštalirati. Tolko časa sem probaval, da se Thunderbird ni več zagnal 🙂

In končni rezultat? Pravkar inštaliram vse šeenkrat 🙂 Sporočim kaj bo novega vsekakor, pa to ni operacijski sistem za navadnega uporabnika, ki že sedaj komaj obvladuje windows-e.

5 thoughts on “Prehod na Linux (Ubuntu) za navadne smrtnike – mission impossible?

 1. Najprej bi rad rekel naslednje: če bi rad po vsej sili vedno nadgradil na najnovejše različice programov, potem Ubuntu definitivno ni zate, ker je to v nasprotju z njihovo politiko. Sploh pa pri LTS verzijah, katerih vodilo je stabilnost in ne to, da bojo imeli za vsako ceno vedno najnovejše pakete. Rešitev je, da omogočiš dodatne repozitorije (shrambe) paketov, ampak potem od pregovorne stabilnosti ne bo ostalo kaj dosti…

  Kot drugo, obnašanje v virtualnih mašinah in na dejanskem računalniku je seveda nekoliko drugačno, vsaj kar se mreže in nje for tiče. To nima veliko opraviti z Ubuntujem.

  Kot tretje – nekateri Thunderbird plugini na linuxu ne delujejo, ker so pisani za Windowse. Toda lightning je meni še pred pol leta brez problema delal.

  Nenazadnje pa – Samba. Zadevo je potrebno skonfigurirati, potem pa dela. To je pa povsem neodvisno od distribucije…

 2. Hvala za komentar.

  Seveda se zavedam, da je najbrž problem Vmware in da ni najbolj pametno uporabljati preizkusne – beta verzije. Vendar sem iskal vzrok zakaj mi ne dela vmesnik za google calendar. In sem hotel probati, če je vzrok mogoče to.

  Vsekakor je bil moj namen ugotoviti ali je Linux že pripravljen na migracijo uporabniov windows, ki imajo osnovno znanje računalništva…In to mislim, da se lahko strinjava da je odgovor ne…

  Samba pa najbrž ni delovala prav tako zaradi Vmware-a..

 3. Po mojem mnenju ni problem stabilnost ampak ni pač tako user friendly kot recimo windows. Sej se najbrž, da vse naredit in tud še kej več samo ni tako enostavno sploh ne za nekoga, ki hoče preiti iz windows okolja….

 4. Še enkrat več se ne strinjam.

  Bistven problem je v tem, da je večina ljudi pač navajena Windowsov. Windowsi XP recimo so eni in na nje vse paše. Stara verzija programa? Ni problema. Nova verzija? Ni problema. Mi, ki smo malo starejši, se spomnimo problemov pri prehodu med Win95,Win98, Win2000, pa zmedo z WinME in Win98SE, pa še in še in še, da Viste in (ne)delovanja nekaterih programov niti ne omenjam… Skoraj tako kot na Linuxu…. S tem da na linuxu lahko vse popraviš, na Visti recimo se lahko pa samo prekrižaš in greš dalje…

  Sam trdim, da vsak, ki zna namestiti Windowse, lahko namesti tudi Ubuntu. Osnovne stvari bodo delale takoj, za ostalo se bo potrebno nekoliko potruditi. Je pa potrebno malo spremeniti filozofijo – če uporabljaš programe, ki so na voljo, in ne težiš s posodabljanjem po vsej sili, pa ravno tako ni potrebno biti preveč pameten. Ko pa začneš komplicirati, pa se lahko pojavijo problemi… In to je to.

  Mimogrede – Thinderbird in nightly build pa še Lightning, ki morda sploh ni pisan za Linux… Vidiš, kam pes taco moli?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.