Uvod v java programiranje

Prejšnji teden sem končal tečaj Uvod v java programiranje. Bil sem na 5 dnevnem tečaju, ki je temeljil na knjigi Murach’s Beginning Java 2, JDK 5. Knjiga je zelo dobro napisana in vsebuje 21 poglavij, ki so osnova za programiranje v javi. Spoznamo začetke kako namestiti java okolje in kako se prevede java programe in nadaljujemo vse do objektnega programiranja, grafičnih umesnikov (GUI) in povezovanja z bazami.

Java programe lahko pišemo v navadnem tekstovnem editorju ali v zato prirejenih aplikacijah. Najboljša alternativa, ki je povrhu vsega še zastonj, je program Eclipse . Narejen je bil v IBM-ju za njihove potrebe potem, pa so ga predali v oskrbo in nadaljni razvoj nekemu konzorciju, ki za program skrbi še danes. Eclipse je orodje za programiranje v Javi, C++ in še čemu. Samo perspektivo se zamenja in lahko se uporablja za drug programski jezik. Zato že pri download-anju program izberemo njegovo namembnost.


Eclipse
Eclipse

Drugo orodje za pisanje programov pa je NetBeans . Tudi to orodje je narejeno za več programskih jezikov. Razlika z Eclips-om je v tem, da nam NetBeans omogoča tudi izdelavo grafičnih vmesnikov (GUI) po sistemu povleci in spusti. Iz menija vzamemo različne gumbe ali polja in jih namestimo na osnovni panel. NetBeans nam potem naredi ogrodje v katerega potem samo še napišemo našo kodo.


NetBeans
NetBeans

V NetBeans-u lahko preklapljamo med design in source pogledom. Obe aplikaciji sta zelo uporabni. Predvsem, pa je dobro to, da sta zastonj.

Java je zanimiva zaradi tega, ker deluje na vseh aplikacijah. Datoteko samo prenesemo na drugo platformo, ker mora biti nameščeno java okolje (ki ga tudi uporabljamo vsak dan pri različnih spletnih straneh, recimo e-davki) in jo zaženemo.

Sam bom šel skozi vse vaje še enkrat in jih tudi rešil, da bom res dobro razumel osnove potem, pa se bom lotil pisanja programov. Upam, da bom kmalu lahko pisal kakšne bolj napredne aplikacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.