Slovenske spletne trgovine in odnos do kupcev

Sam že dalj časa nakupujem po internetu. Je hitro in velikokrat tudi ceneje. V zadnjem letu ugotavljam, da že skoraj vsak slovenski obrtnik postavi spletno trgovino. Včasih so si to privoščili samo veliki. No sama trgovina ni ne vem kakšen problem. Sam vidim večji problem v zalogah in času, ki preteče od kupčevega nakupa in do trenutka, ko ga prejme v roke.

Na svoji koži sem izkusil kaj pomeni slaba logistika spletnih trgovin (slovenskih). Kupoval sem komponente za svoj novi PC. Ker sem iz gorenjskega konca sem seveda iskal najcenejše ponudnike. V takem primeru naletiš na veliko neznanih trgovin, ki imajo po nekem čudežu določene stvari kar občutno cenejše, kot pri večjih in bolj uveljavljenih trgovinah. Ena takih trgovin je tudi Mlacom d.o.o. . Sam poznam to trgovino že iz devedestih let (predvidevam, da je še ista). Zato sem računal na izkušnje in korektnost. No vendar temu ni bilo tako.


Ne vem zakaj imajo na svoji trgovini pri izdelkih napisan rok dobave, če se le-tega ne držijo. Primer 1: pri matični plošči je bil dobavni rok od 1-3dni. Matična plošča je prišla v moje roke po natanko 11 dnevih. Dobavni rok za grafično kartico je bil od 3-8 dni in po 9 dnevih “teženja” so mi povedali, da ni dobavljiva! Primer 2: pri njih sem naročil grafično kartico. Prišla naj bi v roku 3 delovnih dni. Po preteku 10 dni jih pokličem in povprašam kje je kartica. Ker po 5 minutah razčiščevanja med zaposlenimi niso uspeli ugotoviti s kom sem govoril po telefonu glede naročila so od mene hoteli izvedeti ime prodajalca. Seveda ga nisem vedel. Ko sem to povedal prodajalcu na drugi strani me je grobo podučil, da moram vedeti pri kom sem naročil kartico drugače ne morejo nič. Seveda mi je to dvignilo pritisk. Zakaj bi moral jaz imeti točno zavedene podatke o prodajalcu. Ali ne bi moralo biti ravno obratno. Takoj sem zahteval denar nazaj, vendar sem dobil odgovor, da imajo pravilo, da ne vračajo denarja. Prodajalec mi je zagotovil, da če takoj naroči kartico, da bo v roku 4 dni pri meni. Ker sem kartico nujno potreboval in se mi ni dalo pregovarjati glede vračila denarja sem pristal. Kljub temu, da sem vedel, da so mi po zakonu dolžni vrniti denar. Seveda ko je preteklo teh 4 dni kartice nisem dobil. Takoj sem poklical k njim in dobil odgovor, da gre kartica naslednji dan na pošto. Ker je bil naslednji dan petek je pomenilo, da kartico dobim v ponedeljek. Mogoče pa ne! Komaj sem se miril in zahteval denar nazaj. Ko je prodajalec uvidel, da sem na meji, da znorim je takoj pristal na vračilo.
Niso pa vse trgovine take. Še isti dan sem kartico naročil pri podjetju g-server d.o.o. (www.interstore.si) in naslednji dan je bila že v mojih rokah.


Tudi trgovina www.solo.si (email.si d.o.o.) ima probleme z dobavnimi roki. Pri nakupu grafične kartice sem na spletni trgovini videl, da je na zalogi. Ampak sem jih vseeno poklical, da preverim. Zagotovili so mi , da je na zalogi in da jo dobim naslednji dan oziroma čez dva dni. Po 4 dnevih jih pokličem. In vprašam zakaj jo še ni. Odgovor je bil da ne vedo zakaj in da jo bodo poslali. Super odgovor. Res. Nekdo drug v tem podjetju, pa je porabil rekordnih 24 ur, da mu je uspelo poklicati na njihov servis, da je vprašal kaj je z mojim diskom.

No in na koncu se človek vpraša, zakaj imajo na spletnih straneh napisan rok dobave in ali bi morali omejiti kdo lahko prodaja preko spleta. Oziroma bi morali vsaj postaviti neke varovalke, ki bi bile pomoč kupcu. In po vsem tem se vprašaš, če se splača za 10 ali 15 eur manj porabljati živce in čas?

To ne leti na vse spletne trgovine.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.