Raspberry Pi B+

Pred kakim letom sem začel iskati način, kako bi na TV-ju otroka lahko sama gledala vse risanke, ki so se nabrala na zunanjem disku USB. TV namreč ni zmogel predvajanja HD risank z novejšimi audio codeki. Poznal sem XBMC (zdajšnji KODI). Po testu na PC-ju sem se odločil, da kupim manjšo škatlico na osnovi androida. Seveda je raj za take stvari Kitajska 🙂

Po daljšem odločanju sem izbral Tronsmart MK908 . Vendar že ob prvem zagonu filma preko XBMC sem videl, da nekaj ni v redu. Zvok je zaostajal in zadeva ni tekla tekoče. Po daljšem prebiranju forumov sem ugotovil, da ima ravno ta model problem z predvajanjem XBMC (slaba verzija androida). V upanju na rešitev sem namestil custom ROM in zadeva je bila celo gledljiva in uporabna. No vsaj izgledalo je, da bo tako. Vedno, ko je šla zadeva v spanje se ob prebuditvi WiFi ni več vklopil. Pomagalo je izklop WiFi-ja in ponovni vklop. Ko pa so se začeli naključni ponovni zagoni sem videl, da to ni to. No po vsem tem času sem se odločil, da naredim korak naprej.

 

logo

Kupil sem raspberry Pi B+ . To verzijo sem vzel, ker ima 4 USB priključke ter priklop za mrežo. Že ob nakupu sem kupil boljši napajalni kabel – 2A . Za bolj stabilno delovanje. Prav tako sem kupil še ohišje. Za delovanje sem potreboval še micro SD kartico. Sam sem uporabil kartico z 16 giga prostora. Na kartico sem namestil RASPBMC . Ta verzija XBMC- ja na raspberry Pi deluje na Linux sistemu do katerega dostopamo  preko SSH protokola. Poleg XBMC – ja omogoča še inštalacijo drugih stvari na raspberry pi (recimo še torrent odjemalec).

Nekaj koristnih nasvetov, ki sem jih spoznal ob namestitvi:

  •  če boste uporabljali zunanji USB 3.0 disk potem je potrebno dodati 2 vrstici v datoteko config.txt

Preko SSH se povežite na raspberry Pi (priporočam programček Putty ). Uporabniško ime / geslo je pi /raspberry . Vendar z tem uporabnikom nimate pravice spreminjati te datoteke. Zato se prijavite z root uporabnikom. Še prej mu                         morate določiti geslo. V boot/config.txt dodaj:

max_usb_current=1

safe_mode_gpio=4

Ponovno zaženi raspberry in to je to. Sam uporabljam 1 T Toshiba USB 3.0 disk brez problema

 

  • kopiranje datotek iz windows na raspberry . Prenesite programček PSCP . Odprite command prompt , se postavite v direktorij, kjer je pspc.exe in vpišite:

pspc.exe (pot in datoteko, ki jo hočete prenesti) pi@ip raspberryja :

primer: rad bi prenesel datoteko risanka.mkw, ki je v mapi c:\risanke na raspberry, ki ima IP 192.168.1.23

pspc.exe c:\risanke\risanka.mkw pi@192.168.1.23:

 

  • obstaja kar nekaj preoblek za XBMC vendar je veliko prezahtevnih za raspberry in je premikanje med meniji ne tekoče in počasno. Sam uporabljam Amber, ki je vizualno lep in tekoč – uporaben.

 

  •  RASPBMC podpira HDMI-CEC tako, da lahko krmilite XBMC kar preko daljinca od TV

 

Koristne povezave:

RASPBMC

How to install RASPBMC on raspberry pi

Getting an external HDD to work with raspberry pi B+

How to copy files to/from raspberry pi

Raspberry pi hacks

5 things to do after setting up raspberry pi

Another 5 things to do after setting up raspberry pi

10 tweaks to iprove XBMC performance on raspberry pi

15 XBMC kyboard shortcuts you should know

 

———————————————————————————————————————————————-

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.